Blackjack strategija 2

Osnovna strategija

Blackjack osnovna strategija je skup pravila koja su razvila matematičari i statističari pomoću računalnih simulacija kako bi prednost kuće u blackjacku sveli na minimum.
Strategija u blackjacku se zasniva na dvije stvari: vjerojatnosti da se dobije neka karta i činjenici da djelitelj mora slijediti točno određena pravila.

Vjerovatnost da se dobije npr. 5 iznosi 4 od 52 (7.7%). Vjerojatnost da se dobije npr. 7 iznosi također 4 od 52 (7.7%). Vjerovatnost da se dobije karta bilo koje vrijednosti iznosi 4 od 52 (7.7%), jer se u špilu od 52 karte uvijek nalaze 4 karte iste vrijednosti. Osim naravno 10, jer tu vrijednost imaju i 10, dečko, dama i kralj. Vjerojatnost da dobijete 10 u blackjacku je stoga 16 od 52 (30.8%).
Djelitelj ne može kao i igrač igrati po svojoj volji, nego se mora držati određenih pravila, a to su: mora stati na 17 i više, nema mogućnosti razdvojiti karte ili igrati duplo, i djelitelj za blackjack ne dobiva 3:2 kao što dobiva igrač.

Pravila koja utječu na osnovnu blackjack strategiju

Casina mogu varirati određena pravila što ima za posljedicu i male promjene u osnovnoj strategiji za blackjack. Ovdje ćemo navesti ta pravila i dodati što je povoljnije za igrača, kako bi znali već pregledom pravila koliko je blackjack u nekom casinu povoljan za igrača.

 • Koliko se špilova koristi (Što je manje špilova, to je bolje za igrača. Igra sa jednim špilom je najpovoljnija)
 • Da li djelitelj staje na mekih 17 (as i 6) ili uzima još jednu kartu (Za igrača je bolje da staje)
 • Da li je dozvoljena predaja, a ako je da li je to rana ili kasna predaja (Za igrača je bolje da je dozvoljena predaja, a rana je bolja od kasne)
 • Na koje karte je dozvoljeno duplanje (Za igrača je najbolje da je duplanje dozvoljeno na bilo koje dvije karte)
 • Koliko puta se može razdvojiti određena ruka (Što više to bolje)
 • Da li se može duplati nakon razdvajanja karata (Bolje je ako se može)

Za pobjedu u blackjacku je potrebna i sreća i vještina, ali treba znati da čak i igranje po savršenoj strategiji ne daje prednost igraču, nego samo smanjuje prednost kuće. Igrač može postići prednost nad kućom jedino pomoću tzv. brojanja karata.

8 glavnih pravila osnovne blackjack strategije koja vrijede za sva blackjack pravila:

 1. Stani kad imaš čvrstih 17 ili više.
 2. Nikada nemoj uzimati osiguranje ili isplatu 1:1.
 3. Uvijek duplaj kad imaš 10 ili 11, ako je zbroj tvojih karata veći od djeliteljeve vidljive karte.
 4. Uvijek razdvoji par Aseva i par osmica.
 5. Par desetki i petica se nikada ne razdvaja.
 6. Stani na 12 ili više, ako je djeliteljeva karta 6 ili manje.
 7. Razdvoji par sedmica, ako je djeliteljeva karta 7 ili manje.
 8. Uvijek stani kad imaš mekih 19 ili mekih 20.

Za detaljna pravila osnovne blackjack strategije pogledajte ta pravila prikazana u obliku tablice.

Blackjack strategija – tablica

Već smo pisali o blackjack strategiji, a ovdje je ona dana u obliku pregledne tablice, gdje se točno za svaki par karata koji možete dobiti i djeliteljevu vidljivu kartu vidi ispravna akcija koju je potrebno poduzeti.
Ova tablica je najvažnija stvar kod igranja blackjacka, jer ćete igranjem po ovoj tablici primjetiti da dobitnički nizovi postaju sve veći, a gubitnički sve manji. Ipak treba reći da čak i igranje po optimalnoj strategiji prikazanoj u ovoj tablici neće poništiti prednost kuće, nego će ju samo svesti na najmanju moguću mjeru, a time i povećati vašu šansu za dobitak.

Ova tablica dana je za standardan set pravila u blackjacku (koristi se 4 špila karata i djelitelj staje na mekih 17) i mjenjanjem pravila moguće su promjene u strategiji u nekim graničnim slučajevima. Te promjene su obično minorne i ako želite naučiti jednu tablicu s blackjack strategijom napamet, mi bi vam preporučili ovu.
Tablica se koristi tako da na lijevoj strani imate parove karata koje čine vašu ruku (prvo idu čvrsti totali, pa meki totali i na kraju parovi koje je moguće razdvojiti), a gore djeliteljevu vidljivu kartu. Križanjem ova dva podatka očitavate akciju koju je potrebno napraviti. Ruke koji nisu prikazane u tablici (npr. gdje je zbroj vaših karata manji od 7) uvijek imaju akciju “Uzmi kartu”.