Blackjack Pravila

Blackjack je jednostavna igra, ali kako zahteva od igrača da donese niz odluka u toku igre, svaki igrač mora dobro poznavati ta pravila pre ozbiljne igre. Srećom, sastavili smo tekst o svemu što ti je potrebno da znaš o igranju blackjack-a.

 

Blackjack je veoma popularna igra koja je već dugo u opticaju, što je dovelo do varijacija u pravilima , pa čak i do toga da danas mnoga kazina imaju svoj sistem i pravila za igranje ove igre. U članku ispod možeš pročitati pravila koja se nalaze u osnovi svake igre blackjack-a, pa čak i pored varijacija. Ovo su i pravila koja ćeš pronaći u većini kazina, a najčešće u igri European Blackjack (ponekad nazvanoj i samo Blackjack ili Classic Blackjack), dostupnoj u skoro svakom online kazinu. Međutim, kako te ovde čeka sve što ti je potrebno da znaš, uključili smo i najbitnije varijacije.

Osnove

Cilj blackjack igre je da se u broju poena dođe što je bliže moguće broju 21, a da se pritom ne pređe zbir 21. Broj poena je odlučen brojem na karti, dok za karte sa slikama (Žandar, Dama, Kralj) broje kao 10 poena, a Kec je ili 1 ili 11, po želji igrača. Ukoliko igrač pređe zbir 21, automatski gubi (Bust), bez obzira na to koji zbir krupije ima. Ukoliko krupije (diler) pređe zbir od 21 prvi, onda igrač dobija ulog nazad, zajedno sa dobitkom u igri (koji je u iznosu uloga). Ako ni igrač ni krupije ne pređu zbir od 21, onda pobeđuje igrač koji je bliži tom broju. Prilično jednostavno.

Blackjack je, u svojoj osnovi, igra protiv dilera (krupijea). Međutim, priroda igre daje i mogućnost igranja ako da više igrača igra protiv dilera. U tom slučaju, igra se redom, s levo na desno. Svaki igrač je najčešće u mogućnosti da igra sa nekoliko “ruku” tokom iste runde. Ukupan broj mesta koje se mogu zauzeti u jednoj igri, bilo da je više igrača u pitanju ili jedan sa višestrukim rukama, je obično ograničen na najviše 6 ili 8 mesta.

Zanimljiv podatak: Ime “blackjack” potiče od običaja razvijenog u kazinima u SAD – da se isplati poseban bonus u slučaju da se ruka igrača sastoji iz pikovog keca (black) i crnog žandara (Jack, bilo pik ili tref). U tom slučaju bi se isplatio bonus 10:1. Ovaj bonus se posle nekog vremena ukinuo, ali je ime igre ostalo.

Krupije

Skoro pa da nije bitno o kojoj se verziji ove igre radi, krupije u blackjack-u skoro pa da nikad ne treba da donosi odluke. Svaki sledeći potez zavisi od prethodnih karata i zato je lako predvidiv. Najčešće pravilo u blackjack-u je da krupije mora da traži novu kartu dok ne dođe do zbira 16, a da mora da se zaustavi čim zbir dođe do 17 (bilo da je zbir tvrd ili mek – o tome malo kasnije). Krupijeu nije dozvoljen potez double-down, kao nijedna dodatna opcija za ulog koja stoji na raspolaganju igraču.

Blackjack Igra

Igra se otvara postavljanjem uloga. Svi igrači koji učestvuju u tom deljenju moraju da postave svoje uloge pre nego što se karte podele. Kada se svi ulozi postave,karte se dele počev od krupijeove leve strane, pa na desno, tako da svaki igrač dobije po dve karte koje se vide, dok je jedna karta krupijea okrenuta na dole.

Ukoliko igrač dobije blackjack, automatski se isplaćuje dobitak u iznosu 3:2. Ukoliko ni igrač ni krupije ne dobiju blackjack, na igraču je da donese svoju prvu odluku. Najčešće, ova odluka je Hit ili Stand.

“Meka” ruka je ruka koja sadrži keca, npr. meka 17ica bi bila kombinacija A, 6. Suprotno od toga, “tvrda” ruka je ona koja ne uključuje keca – pa bi tvrda 17ica bila kombinacija 8, 9.

Da saznaš više o tome kada koju odluku valja doneti, proveri naš uvod u blackjack strategiju.

 

Hit ili Stand

Pri igranju blackjack-a, najčešća odluka koja se donosi je da li se odlučiti za Hit ili Stand opciju. Ukoliko odabereš opciju Hit, krupije će ti dodeliti još jednu kartu, dok će za opciju Stand krupije znati da ne želiš više karata i da se zaustavljaš na zbiru koji imaš u tom trenutku. Teoretski, nema limita na broj karata koje igrač može da zatraži, mada se u praksi pokazalo da igrač neće biti u mogućnosti da izvuče više od 6 karata, a da ne pređe zbir 21.

Push

Ponekad se može desiti da krupije i igrač dobiju istu ruku i tada se proglašava Push, što znači da niko nije pobednik, a igrač dobija nazad ulog za tu ruku. Izuzetak od Push-a je kada igrač u prvoj ruci dobije blackjack, gde će većina kazina isplatiti dobitak (iako će neki insistirati na Push-u, mada je to jako redak slučaj).

Bust

Kada igrač ima zbir veći od 21, tada je ruka proglašena puklom (Bust) što znači da igrač gubi, a ulog ide kući, odnosno krupijeu. Isto tako, ukoliko igrač odabere Stand, a krupijeu pukne ruka, tada igrač dobija svoj ulog plus dobitak u iznosu uloga.

Blackjack

 

Blekdžek (odnosno blackjack) je  slučaj kada su prve dve podeljene karte Kec i jedna karta vrednosti 10 (10, J, Q ili K). Ukoliko igrač dobije blackjack, to se smatra instant dobitkom. Većina kazina će u ovom slučaju isplatiti taj dobitak, ali ako je krupijeova vidljiva karta Kec, neka kazina će sačekati pre isplate da vide da li je krupije dobio blackjack. Ta kazina bi, u tom slučaju, proglasila Push. Ukoliko igrač ima karte koje daju zbir 21, a krupije ima blackjack, tada kuća pobeđuje.

Šansa za dobijanje blackjack-a je približno 4.8%.

 

€1500 Bonus dobrodošliceT & C Apply

 

 

Double-down

Double-down opcija može biti poprilično unosna na duže staze. Kada odabere ovu opciju, igrač duplira svoj ulog i dobija samo još jednu kartu.

 • Reno pravilo – double-down dozvoljeno samo sa kartama 9, 10, ili 11.
 • Evropski standard – double-down dozvoljeno samo sa kartama 10 ili 11.

Split

 

Ukoliko se u početnoj ruci nađu karte iste vrednosti, npr. 6,6 ili 9,9 ili J,K; igrač ima opciju da se opredeli za opciju Split. Na ovaj način, igrač stvara dve odvojene ruke koje igraju nezavisno jedna od drugih. Da bi se igra nastavila, igrač mora da postavi ulog isti početnom i na novu ruku. Svaka ruka je sada za sebe, a igrač za svaku posebno bira koliko karata još želi. Double-down i dalje deljenje (split) mogu kod nekih kazina biti ograničeni, u zavisnosti od poravila kuće. Ukoliko igrač dobije blackjack u podeljenoj ruci, oto se računa kao običan zbir 21. Važno – nikad ne deli karte u slučaju da imaš zbir 20 (kao na slici desno).

Dalji Split

Ako igrač dobije još jednu kartu iste vrednosti posle splita, mogući je dalji split – bar će to dozvoliti većina operatera koji nude igru na Blackjack-u. Neka kazina će dozvoliti neograničeno deljenje, dok će se druga opredeliti za ograničeni broj daljih splitova – najčešće 4.

Split Kečeva

Jedini izuzetak od pravila o deljenju je slučaj kada se dobiju dva Keca i igrač se odluči na Split. Tada se dobija samo još po jedna karta za svakog Keca. Blackjack strategija preporučuje da se dva keca uvek podele.

Osiguranje

Ukoliko je prva karta koju krupije dobije Kec, tada se igraču nudi tzv “osiguranje”. Ovo osiguranje čini da u slučaju da sledeća karta donese blackjack, igrač biva isplaćen 2:1, a originalna opklada (početni ulog) se gubi. Krajnji rezultat toga je da će igrač u najboljem slučaju dobiti svoj ulog nazad, što se još i naziva even money.

Prema osnovama strategije igre blackjack-a, igrač ne bi nikad trebalo da uzme osiguranje. Statistike pokazuju da je na duže šanse veća mogućnost dobitka ukoliko se rizikuje.

Predaja

Pravilo predaje (nije uobičajeno u European i Classic Blackjack igrama) daje šansu igraču da smanji gubitak i pobegne iz ruke za koju veruje da je loša u startu. Kada se igraš preda, runda je gotova, a krupije će uzeti pola uloga, dok druga polovina ide nazad igraču. U Američkom blackjack-u i varijacijama na tu igru koje daju krupijeu još jednu vidljivu kartu osim one početne, postoje dve vrste predaje koje su igraču dozvoljene:

 • Rana predaja – igrač može da se preda pre nego što krupije proveri da li je dobio blackjack – u slučaju da je prva karta koju dobije Kec ili vrednosti 10.
 • Kasna predaja – igrač može da se preda tek pošto krupije proveri da li je dobio blackjack.
Bonus 150% na prvi depozitT & C Apply

Limiti na Uloge

Svaki blackjack sto će imati limite na maksimalni i minimalni ulog. Uvek proveri limite pre igranja.

Najčešće Varijacije:

Krupije traži hit na mekoj 17ici – Većina kazina će zahtevati od krupijea da se zaustavi na zbiru 17, dok će neki tražiti/dozvoliti hit na mekoj 17ici. Ovo je prednost kuće, jer je velika verovatnoća da će krupije dobiti bolje karte.

Postoje mnoge verzije blackjack-a, ali dve najčešće (i koje se mogu naći u skoro svakom kazinu, bilo offline ili online) su European i American blackjack. Ovaj članak o pravilima se odnosi na European Blackjack (tj. samo Blackjack), dok američka varijanta ima nekoliko nijansi po kojima se razlikuje, ali ipak dovoljno da utiče na strategiju igre:

European Blackjack

 • Krupije dobija samo jednu kartu licem na gore na početku i neće primiti još jednu kartu dok se svi igrači ne odigraju rundu .
 • Double-down je dozvoljen samo ako je početni zbir 9, 10 ili 11.
 • Nema predaje.
 • Često se može desiti da krupije ima Hit na mekoj 17ici.

American Blackjack

 • Krupije dobije jednu kartu koja gleda na gore i jednu koja gleda na dole odmah u početku.
 • Double-down je dozvoljen u svakom momentu.
 • Predaja je moguća u svakom momentu.
 • Krupije stoji na mekoj 17ici.

Najbitnija razlika American Blackjack-a u odnosu na klasičan je taj što krupije odmah ima dve karte, pa u slučaju da je prva vidljiva Kec ili (vrednosti) 10, tada krupije proverava da li je dobio blackjack. U slučaju da jeste, svi ulozi su automatski izgubljeni. Pogledaj više o tome u strategiji za igranje blackjack-a.

Različite Isplate u Blackjack-u

Ima kazina koji zaobilaze uobičajenu isplatu od 3:2. Ukoliko neko daje manje od toga, zaobići u širokom luku!

Kuća Pobeđuje Kad je Nerešeno

Umesto push-a, neka kazina daju prednost krupijueu u slučaju kada je nerešeno. Još jedan od stololova koji su dobri za izbegavanje.

Bonus dobrodošlice za nove korisnike 100 EURT & C Apply

Blackjack Switch

U ovoj verziji Blackjack-a, igrač ima dve ruke i može da menja (switch) karte između njih. Primera radi, ako igrač dobije 10, 5 i K, 6; tada može da zameni karte tako da ima 10, K i 5, 6. Da bi “naplatili” ovu uslugu, blackjack se isplaćuje 1:1, a Push je moguć i kada krupije ima 22.

Dodatne Igre

Neka kazina daju igračima opciju dodatnih uloga za igranje na blackjack-u. Ovakvi dodatni ulozi se postavljaju sa strane i uglavnom su rešeni po završetku runde. Najčešća dodatna igra je osiguranje o kome smo pisali gore. Neka kazina nude i veći izbor dodatnih igara. Ovakve igre imaju malu vrednost, a povećavaju prednost kuće, tako da se ne preporučuju.

Savršeni Parovi

Savršeni parovi je još jedan tip dodatne igre, a može se osvojiti sasvim lep dobitak. Ova igra se može igrati nezavisno od varijacje Blackjack igre, jer ne zavisi od tačnih pravila igre. U ovoj dodatnoj igri je, u slučaju dobitka, moguće dobiti sledeće isplate, u zavisnosti od verovatnoće:

 • Mešani par, isplata je 5 prema 1 – Par različitih boja, npr dama tref i dama karo.
 • Obojeni par, isplata je 10 prema 1 – Par sačinjem od istih karata iste boje (ali ne i istog znaka), npr. 9 tref i 9 pik.
 • Savršeni par, isplata je 30 prema 1 – Par sačinjen od identičnih karata, npr. kralj srce i kralj srce.

Lucky Lucky

Luck Lucky funkcioniše tako što se kombinuju dve karte u ruci igrača sa kartom koja je kod krupijea okrenuta na gore. Dobici su sledeći:

 • 777 istog znaka – 200 prema 1
 • 678 istog znaka – 100 prema 1
 • 777 – 50 prema 1
 • 678 – 30 prema 1
 • 21 istog znaka (za ukupan zbir) – 15 prema 1
 • 21 (za ukupan zbir) – 3 prema 1
 • 20 (za ukupan zbir) – 2 prema 1
 • 19 (za ukupan zbir) – 2 prema 1

Može jedna partija Blackjack-a?

 

Pa, sada kad znaš sva pravila i cake, zašto ne probaš da odigraš koju partiju blackjack-a? S obzirom na kvalitet softvera i ponudu igara, predlažemo ti da svoju sreću za početak probaš u 888Casino, jer te, osim dobrih igara, čeka i fin bonus dobrodošlice sa malim uslovom obrtanja i mogućnošću da se obrne i na igranju Blackjack igara sa učešćem od 10%. Ako ti zatreba pomoć oko strategije, pročitaj šta smo o tome napisali. Srećno!

€1500 Bonus dobrodošliceT & C Apply

 

Vrijednost karata u blackjacku

* boja u blackjacku nema nikakvu vrijednost

 • 2 – 9: imaju vrijednost koja stoji na karti… dakle 2 vrijedi 2, 3 vrijedi 3 itd.
 • 10 i karte sa slikom (dečko, dama, kralj): imaju vrijednost 10
 • As: može vrijediti 1 ili 11, ovisi što je povoljnije za igrača. Ako npr. igrač dobije As i 5 to se može brojati kao 6 i kao 16. Ova ruka se još zove i mekih 16. Jer ako igrač uzme još jednu kartu, neće preći 21 bez obzira koju kartu dobije. Ako dobije npr. 7, tada će mu se As i 5 brojati kao 6 i zajedno sa 7 koju je naknadno dobio imati će 13 i takvih 13 se zove čvrstih 13, jer se u ovoj ruci As obavezno broji 1. Kad bi se brojao 11, tada bi igrač imao 23 čime bi automatski izgubio.
  Ako bi igrač uz AS i 5 kao treću kartu dobio npr. 3 tada bi imao mekih 19, tj. ta ruka se može brojati kao 9 i kao 19. Ukoliko igrač ne želi vući više karata, tada ta ruka ima vrijednost 19, jer je to povoljnije za igrača nego 9.

Kako se igra blackjack?

Najprije svi igrači stavljaju svoje oklade u za to previđen prostor na stolu, nakon čega djelitelj svakom igraču podijeli po dvije karte, počevši od svoje lijeve strane (igračeve desne). Djelitelj također i sebi da dvije karte pri čemu je jedna vidljiva, a druga okrenuta licem prema dolje.
Ukoliko igrač (ili djelitelj) dobije kombinaciju karata As + karta vrijednosti 10, ta kombinacija se zove blackjack i dobitnik blackjacka je automatski pobjednik pri čemu igrač za svoj blackjack dobiva isplatu 3:2 na svoj ulog. Ukoliko i igrač i djelitelj imaju blackjack istovremeno te se smatra neriješeno i igrač dobiva nazad svoj ulog.

Nakon što je dobio karte (i nema blackjack), igrač mora odlučiti kako će odigrati svoju ruku, a evo koje su mu opcije dostupne:

 • Uzeti kartu (engl. Hit) – biranjem ove opcije djelitelj će igraču dati još jednu kartu. Kod igre uživo dovoljno je djelitelju samo reći “Karta”.
 • Stati (engl. Stand) – ovu opciju igrač bira ukoliko ne želi više karata. Zbroj karata koji je postigao je zbroj kojim se natječe protiv djelitelja. U igri uživo igrač obično kaže djelitelju “Dosta”.
 • Razdvojiti karte (engl. Split) – je opcija koja se nudi igraču ukoliko ima dvije jednake karte. Ako igrač želi razdvojiti karte mora položiti još jednu okladu jednake vrijednosti kao i prva oklada, djelitelj zatim razdvoji karte i tada svaka od karata čine zasebnu ruku.
 • Duplo (engl. Double) – je opcija kod koje igrač može poduplati svoju prvobitnu okladu, ali tada ima pravo uzeti samo još jednu kartu. Duplanje je moguće isključivo na igračeve prve dvije karte.Treba znati da je opcija duplanja različita u različitim casinima. Neka casina nude duplanje na bilo koje dvije karte, druga nude duplanje samo ako je zbroj prve dvije igračeve karte 9, 10 ili 11, a treća samo ako je zbroj 10 ili 11. Duplanje na bilo koje dvije karte je najpovoljnije za igrača.
 • Predaja (engl. Surrender) – je opcija koju nude neka casina, a sastoji se u tome da ako igrač misli da ima lošu ruku može se predati pri čemu dobiva polovicu svojeg uloga nazad. Predaju je moguće napraviti isključivo prije odigravanja svoje ruke.
  Postoje dvije vrste predaje – rana i kasna. Kod rane predaje igrač se može predati prije nego djelitelj provjeri da li on ima blackjack. Kod kasne predaje djelitelj prvo provjerava da li ima blackjack, i ako ga nema tek onda se igrač može predati.
  Opcija predaje je u igračevu korist pri čemu rana predaja više pomaže igraču od kasne predaje.
 • Osiguranje (engl. Insurance) – je opcija dostupna kada je djeliteljeva vidljiva karta As. Igrač tada može uplatiti osiguranje protiv djeliteljeva blackjacka u visini polovice svojeg uloga. Ukoliko djelitelj ima blackjack tada osiguranje isplačuje 2:1, a originalna oklada gubi. Ukoliko djelitelj nema blackjack, igrač gubi osiguranje, a igra ide dalje kao i kod bilo koje druge ruke. U slučaju da je djeliteljeva vidljiva karta As, a igrač pri tome ima blackjack, tada nije dostupno osiguranje nego “Isplata 1:1”.
  Osiguranje je oklada koja povećava prednost kuće i igrač ne bi trebao nikada uzeti osiguranje.
 • Isplata 1:1 (engl. Even Money) – je opcija dostupna kad igrač ima blackjack, a djeliteljeva vidljiva karta je As. Ukoliko igrač prihvati ovu opciju, na svoj blackjack dobiva isplatu 1:1 umjesto uobičajenih 3:2. Ukoliko ne prihvati, djelitelj provjerava svoju kartu okrenutu prema dolje i ako ima blackjack tada je neriješeno i igrač dobiva nazad svoj ulog, a ako djelitelj nema blackjack igrač je pobjednik i dobiva uobičajenu isplatu za blackjack 3:2.