Omaha poker

Omaha poker je varijanta Texas Holdem pokera u kojem postoje 4 karte koje pripadaju samo jednom igraču (hole card) i 5 zajedničkih karata (community card). Igrač pokušava dobiti najači hand iz svoje dvije karte i triju zajedničkih.
Važno je napomenuti da igrač u Omahi obavezno mora kombinirati s dvjema svojim kartama i tri zajedničke karte odnosno ne može kao kod Texas Holdem kombinirati s jednom svojom i četri zajedničke.
Sistem igre jednak je kao i kod Texas Holdem s razlikom što u Omahi igrač prvo dobiva četri svoje karte (hole card) umjesto dvije kao u Texas Holdem poker.

Upoznavanje s Omahapoker

U Omahi poker jedan igrač se uzima kao djeljitelj (od njega započinje dijeljenje prve karte). Pozicija igrača od kojeg se dijele karte naziva se button. U večini poker aplikacija vidjet ćete maleni gumb s oznakom D koja označava gdje se trenutačno button nalazi odnosno koji je igrač podjelio karte. Kad igra završi prije nego započne nova, button se pomiče jedno mjesto u smjeru kazaljke na satu.

88$ BONUS BEZ DEPOZITA T & C Apply

Omaha poker blinds

Prvi igrač do djeljitelja ulaže small blind. On ulaže novac u pot iako još nije vidio svoje karte. Novac koji treba uložiti određen je levelom u kojem se trenutačno igra i iznosi manji dio levela. Level 5$/10$ znači da small blind iznosi 5$ a big blind 10$. Drugi igrač od djeljitelja ili prvi od small blind ulaže big blind i on također kao small blind mora uložiti novac u pot iako nije vidio svoje karte. Novac koji treba uložiti određen je levelom u kojem se trenutačno igra. Level 5$/10$ znači da big blind iznosi 10$.

Dijeljenje u Omaha poker

Zatim počinje dijeljenje. Kreće se od igrača pri kojem se nalazi button, on zadnji dobiva karte. Svaki igrač dobiva četri karte koje su samo njemu vidljive. Dijeljenje se odvija u smjeru kazaljke na satu. Igrači na temelju svojih karti odlučuju da li će nastaviti s igrom ili ne. Kod No limit Omaha mogu povisiti ulog za koliko žele dok kod Omaha Limit ili Omaha Pot limt ne mogu. Da bi nastavili s igrom, igrači moraju uplatiti minimalno big blind. Kad se završi s prvim krugom ulaganja slijede tri nove karte koje se nazivaju
flop. Kad se okrene flop započinje nova runda ulaganja s igračem koji se nalazi prvi do buttona u smjeru kazaljke na satu. Igrač može povisiti ulog (bet), propustiti ulaganje i nastaviti s igrom (check) ili odustati od igre (fold). Zatim se okreće nova karta, četvrta zajednička. Tu kartu nazivamo turn. Započinje nova runda ulaganja. Proces ulaganja je isti kao i poslje flopa. Zatim se okreće posljednja karta. Tu kartu nazivamo river. Proces ulaganja nakon zadnje karte ne razlikuje se od procesa ulaganja poslje flopa ili turna.

Poslje rivera sljedi showdown. Igrač od svoje četri karte i sedam zajedničkih slaže najači hand. Upotrijebiti mora dvije svoje karte i 3 zajedničke. Pot dobiva igrač koji ima najbolju kombinaciju (hand). U slučaju da dva ili više igrača imaju istu kombinaciju pot se dijeli na dva dijela.

Razlika između Omaha poker i Texas Holdem poker

Primjer:
Igrač u svoje četri karte (hole cards) dobije tris asi. Na flopu se okrene još jedan as. Igrač ne posjeduje poker asi već samo tris asi jer mora kombinirati samo s dvije svoje karte. Par asi u svojim kartama te as iz flopa. Na ovakve slučajeve trebaju početnici obrati pozornost. Uzmimo za primjer da se igraču okrenu 4 trefa u kartama koje pripadaju samo igraču (hole cards) i zatim se okrene u flopu još jedan tref. Kombinacijom naših četri trefa (hole cards) i trefa koji se nalazi u zajedničkim kartama (flopu) dobiva se pet trefa odnosno boja. Pogrešno – to je jedna od najčešćih početničkih pogrešaka u pokeru. Vi ustvari posjeduje samo tri trefa. Dvije iz vaših hole cards i jedan tref iz flopa.
Imajte to na umu prije upuštanja u Omahu poker. To što je Omaha proizlašla iz Texas Holdem ne znači da su to dvije iste poker igre. Ustvari kao igre su slične ali strategija je potpuno različita. Morate imate na umu da u Omahi poker dobivate dvije karte više s kojima možete kombinirati svoj Hand. Istina dvije karte morate odbaciti i s njima ne možete kombinirati ali ćete normalno kombinirati s jačim kartama. Par aseva u Texas Holdem poker nešto znači a u Omahi poker znači puno, puno manje.
Ako znate igrati Texas Holdem onda znate igrati i Omahu ali ako znate dobro igrati Texas Holdem to ne znači da ćete znati pobjediti u Omahi. Ipak da bi se mogli odlučiti koja od ove dve varijante vam više odgovara možda bi bilo bolje da pročitate nešto o poker pravilima, i da pobliže upoznate i ostale vrste ove igre.

Vrste ulaganja u Omaha poker

Omahu isto kao i Texas Holdem prema načinu ulaganja dijelimo na:
Limit Omaha poker, No limit Omaha poker, Pot limit Omaha poker.
Omahu dijelimo na dvije vrste igre Omaha poker i Omaha High-Low poker. Zatim prema vrsti Omahe i vrsti ulaganja u Omahi možemo naići na Omaha No limit pokerOmaha High-Low No Limit poker odnosno na kombinacije vrste Omahe i Omahe HI/LO te vrste ulaganja Limit, No limit, Pot limit.