Blackjack savjeti

Ovih nekoliko savjeta će vam pomoći da izbjegnete najčešće pogreške u blackjacku. Ali to ne znači da ne trebate poznavati blackjack pravila i optimalnu blackjack strategiju.

 • Uvijek birajte najpovoljniju igruMjenjanjem različitih pravila u blackjacku je moguće dobiti razne verzije blackjacka koje nisu sve jednako povoljne za igrača. Uzmimo na primjer samo broj špilova s kojim se igra. U usporedbi s blackjackom gdje se igra samo s jednim špilom, igra sa dva špila povećava prednost kuće 0.35%. 4 špila povećavaju prednost kuće 0.51%, 6 špilova 0.55%, a 8 špilova 0.59%. Stoga nastojte uvijek birati igru sa što manje špilova karata. Ostala pravila koja su povoljna za igrača i koja treba tražiti su:
  – mogućnost predaje
  – duplanje moguće na bilo koje 2 karte
  – duplanje moguće nakon razdvajanja parova
  – mogućnost višestrukog razdvajanja parova, uključujući i aseve
  – djelitelj staje na mekih 17
 • Nikada ne uzimajte osiguranjeOsiguranje je sporedna oklada u blackjacku, koju je moguće odigrati kada je djeliteljeva vidljiva karta As. Međutim to je iznimno nepovoljna oklada za igrača, jer ima prednost kuće veću od 7%. Naime da bi djelitelj dobio blackjack treba mu karta vrijednosti 10, a tih karata u špilu ima 16, pa je šansa da djelitelj dobije blackjack 30ak%, tj. djelitelj će otprilike tek svaki treći put dobiti blackjack. A osiguranje isplaćuje samo 2:1.
 • Naučite blackjack pravilaNemojte sjesti za blackjack stol dok niste naučili blackjack pravila i blackjack strategiju. To se može lako naučiti prije nego počnete igrati i nema potrebe da tu školu skupo platite za blackjack stolom.
  Ukoliko igrate blackjack u online casinu, tada čak niti ne morate napamet naučiti blackjack strategiju, nego možete tablicu sa strategijom jednostavno isprintati i imati pokraj sebe.
 • Nemojte igrati kada ste umorniBlackjack je igra koja zahtjeva uz sreću i koncentraciju i vještinu, a kada ste umorni pada vam koncentracija i radite više pogrešaka, što ima za posljedicu i veći gubitak novca.
 • Ne pijte dok kockateIako je vrlo privlačno ispijati neko piće dok kockate, to vas piće može stajati puno više nego što ste ga platili. Alkohol smanjuje moć rasuđivanja, pa pravite više grešaka. Zato casina često znaju častiti igrače alkoholnim pićima znajući da će im se to na kraju itekako isplatiti.
 • Kontrolirajte svoju bankuPrije početka igre utvrdite s koliko novaca ćete sjesti za stol te s koliko novaca ćete se dići od stola, bez obzira da li gubili ili dobivali. Nemogućnost da prekinete igru u određenom trenutku može dovesti do ovisnosti o kockanju. Treba uvijek imati na umu da casino uvijek ima prednost i da što više igrate veća je mogućnost gubitka. Stoga ako gubite, pomirite se s određenim gubitkom i prekinite, a nemojte i dalje igrati nadajući se povratku izgubljenog. Veće su šanse još većeg gubitka. Isto tako, ako dobivate, prekinite igru kod određenog dobitka, jer dobitnički niz neće trajati vječno i dužim igranjem ste osuđeni da sav dobitak vratite casinu.
 • Nemojte imitirati djeliteljaPostoji vjerovanje da ako igrač imitira igru djelitelja da može preokrenuti prednost u svoju korist. Kratko rečeno, ovo je velika glupost. Imitiranje igre djelitelja od strane igrača samo povećava prednost kuće, jer se tada odričete mogućnosti duplanja i razdvajanja karata, koje su oboje u korist igrača. Najbolju igru igrač može ostvariti igrajući po optimalnoj strategiji, te nema razloga da si ne isprintate tablicu s optimalnom strategijom i naučite ju.