Kako se kladiti na stranim kladionicama u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je na snagu stupio zakon kojim se omogućuje blokiranje stranih internet kladionica i online shopova.Ovaj zakon daje ovlasti poreznoj upravi blokirati svaku stranicu i kompaniju koja uredno posluje u europskoj uniji  a nije registrovana u Hrvatskoj.

Prema ovom zakonu porezna o zabrani prvo obavještava HAKOM, koji potom u roku 48 sati obavještava ISP-ove, odnosno pružatelje internet usluge, koji stranice svojim korisnicima moraju blokirati u roku od sedam dana.

Kako zaobići ISP zabranu prema stranim online kladionicama

 

Zabranu je moguće obići na dva načina.

 

1.alternativni link (mirror) – mirror linkovi su alternativni linkovi ka online kladionicama koje kladionice otvaraju.Naprimer alternativni link za poznatu svjetsku online kladionicu  bet365.com  

 

2.VPN – VPN je virtuelna privatna mreža pomoću koje je vaš internet saobraćaj zaštićen dok prolazi kroz internet, gde je sve javno. Praktično služi za zaštitu vaše privatnosti na internetu. 

Najlakši način da koristite VPN ako niste tehnički podkovani je Opera web browser koja ima integrisan VPN

Instalirajte Opera web browser, i u postavkama uključite VPN koji je već ugrađen u Operu, moći ćete bez problema pristupiti svim blokiranim online kladionicama

Skinite opera browser za svoje računalo (Windows, Mac, Linux) ili mobilni uređaj (Android, iOS) na ovom linku. Nakon toga pokrenite  datoteku kako bi se Opera instalirala.

Kad pokrenete Operu kliknite i desnom uglu “Easy setup”,skrolujte i pri dnu kliknite na “Go to browser settings”.Opet skrolujte ka dnu i kliknite “Advanced”.Pronadjite VPN i uključite ga.

 

U lijevom gornjem dijelu ekrana ćete vidjeti malu kućicu sa slovima VPN.

 

 

Klikom na VPN možete uključiti i isključiti kao i odrediti vašu virtualnu lokaciju.

 

 

Nakon toga koristite browser normalno kao i inače, s tim da vam je uključen VPN.Sa uključenim VPN moći ćete da posjećujete sve online kladionice i tako zaobiđete zabranu.