Kako se kladiti na stranim kladionicama u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je na snagu stupio zakon kojim se omogućuje blokiranje stranih internet kladionica i online shopova.Ovaj zakon daje ovlasti poreznoj upravi blokirati svaku stranicu i kompaniju koja uredno posluje u europskoj uniji  a nije registrovana u Hrvatskoj.

Prema ovom zakonu porezna o zabrani prvo obavještava HAKOM, koji potom u roku 48 sati obavještava ISP-ove, odnosno pružatelje internet usluge, koji stranice svojim korisnicima moraju blokirati u roku od sedam dana.

Kako zaobići ISP zabranu prema stranim online kladionicama

 

Zabranu je moguće obići na dva načina.

 

1.alternativni link (mirror) – mirror linkovi su alternativni linkovi ka online kladionicama koje kladionice otvaraju.Naprimer alternativni link za poznatu svjetsku online kladionicu  bet365.com  

 

2.VPN – VPN je virtuelna privatna mreža pomoću koje je vaš internet saobraćaj zaštićen dok prolazi kroz internet, gde je sve javno. Praktično služi za zaštitu vaše privatnosti na internetu. 

Najlakši način da koristite VPN ako niste tehnički podkovani je Opera web browser koja ima integrisan VPN

Instalirajte Opera web browser, i u postavkama uključite VPN koji je već ugrađen u Operu, moći ćete bez problema pristupiti svim blokiranim online kladionicama

Skinite opera browser za svoje računalo (Windows, Mac, Linux)  na ovom linku. ili za mobilni uređaj (Android) na ovom linku

Kad pokrenete Operu kliknite i desnom uglu “Easy setup”,skrolujte i pri dnu kliknite na “Go to browser settings”.Opet skrolujte ka dnu i kliknite “Advanced”.Pronadjite VPN i uključite ga.

 

U lijevom gornjem dijelu ekrana ćete vidjeti malu kućicu sa slovima VPN.

 

 

Klikom na VPN možete uključiti i isključiti kao i odrediti vašu virtualnu lokaciju.

 

 

Nakon toga koristite browser normalno kao i inače, s tim da vam je uključen VPN.Sa uključenim VPN moći ćete da posjećujete sve online kladionice i tako zaobiđete zabranu.

 

 

Google Chrome VPN ekstenzija

Druga mogućnost je da instalirate Google Chrome VPN ekstenziju dodatak vašem Google Chrome web pregledniku

U ovom članku ćemo vam reći jednostavan i trajan način da pristupite ili zaobiđete blokirane web stranice pomoću Google Chrome VPN ekstenzija. Pogledajte najbolji VPN za Google Chrome koji će vam pomoći da pristupite blokiranim web lokacijama. Prođite kroz post kako biste saznali više o spomenutim ekstenzijama.

1. SetupVPN

SetupVPN je najbolja chrome VPN ekstenzija na listi koja radi na svakoj web stranici. Dobra stvar kod SetupVPN-a je da je potpuno besplatan za sve.

Podrazumevano, VPN ekstenzija vam pruža 100 servera raspoređenih po cijelom svijetu. VPN serveri su dobro optimizirani da vam pruže bolju brzinu preuzimanja i pregledavanja.

2. Zdravo VPN

Ovo je jedan od najboljih dodataka i popularan je među mnogim korisnicima. Ova besplatna VPN ekstenzija pruža besplatne i sigurne servere za pristup blokiranim web lokacijama.

Hola VPN ekstenzija nudi mnoštvo servera za odabir i lako se možete prebaciti u bilo koju navedenu zemlju da biste pristupili blokiranim web stranicama.

3. Browsec

Ovo je najjednostavnije i najprikladnije proširenje. Dobit ćete četiri liste servera koje ćete koristiti u svom pretraživaču i deblokirati blokirane web stranice.

Uz Browsec VPN, lako možete deblokirati web stranice za striming kao što su Netflix, Hulu, Spotify, Pandora i još mnogo toga. Ima proxy servere širom svijeta. Stoga stabilnost VPN-a neće biti problem.

4. ZenMate

Ovo je još jedan najbolji VPN za vaš Google Chrome koji će vam omogućiti pristup blokiranim web lokacijama u wifi-u vaše škole ili fakulteta.

ZenMate sigurnost, privatnost i deblokiranje VPN-a je najlakši način da ostanete sigurni i privatni na mreži dok pristupate sadržaju koji volite. ZenMate sigurnost, privatnost i deblokiranje VPN-a vjeruje više od 10 miliona korisnika,

5. TunnelBear VPN

TunnelBear za Chrome je jednostavno proširenje preglednika koje vam može pomoći. Možete se povezati na super-brzu privatnu mrežu s vezama u 20 zemalja.

Međutim, besplatna verzija nudi samo 500 MB besplatnih podataka svakog mjeseca. 500 MB podataka je dovoljno za redovno pretraživanje.

6. Hotspot Shield VPN

Ovo je jedan od najboljih VPN-ova koji može zaobići sve blokirane web stranice i zaštititi vaše računalo od cyber-napada mrežnog napadača.

Uz Hotspot Shield VPN, možete pristupiti blokiranim web lokacijama kao što su YouTube, NetFlix, Pandora, itd. Osim toga, on također osigurava sve aktivnosti pretraživača koristeći enkripciju na nivou banke.

7. Besplatan VPN

Betternet Free Unlimited VPN je najlakši način za povezivanje na web bez cenzure ili ograničenja. Bez reklama, bez registracije, bez sranja; Štiti samo vašu privatnost i identitet.

Međutim, VPN ograničava izbor servera na besplatni nalog. Takođe, čini se da besplatni serveri imaju problema sa stabilnošću.

8. Tunnello VPN

Tunnello je super brzo i potpuno sigurno proširenje za Chrome. Možete koristiti VPN da osigurate svoju vezu i pristupite svemu što je zabranjeno u vašoj zemlji, školi ili kompaniji.

Odlična stvar je što Tunnello VPN sve vaše podatke prosljeđuje kroz šifrirani tunel putem RSA-4096-bitnog certifikata za razmjenu ključeva. Ovaj proces čini vašu vezu neraskidivom.

9. PureVPN Addon

Pa, PureVPN Free VPN Proxy je jedno od najboljih besplatnih VPN proširenja za Chrome koje danas možete koristiti. Odlična stvar kod PureVPN Free VPN proxyja je ta što nudi nagrađivanu VPN uslugu.

VPN serveri su dobro optimizirani kako bi vam pružili bolje iskustvo pretraživanja. Osim toga, ova VPN ekstenzija za Chrome može vas učiniti potpuno anonimnim.

10. NordVPN

NordVPN je jedna od vodećih VPN usluga dostupna za Windows, Linux i macOS. Također ima Chrome ekstenziju koja se može koristiti za pristup sadržaju bilo gdje.

Ako govorimo o mreži servera, NordVPN ekstenzija omogućava korisnicima da izaberu svoju zadanu lokaciju iz 60 zemalja.

Instalirajte bilo koji od ovih VPN-ova u svoj Google Chrome i pretražujte svoje omiljene web stranice koje su blokirane na mreži. Nadam se da vam se sviđa članak i nemojte ga dijeliti s drugima. Ostavite komentar ispod ako imate bilo kakva pitanja u vezi s ovim.