Šta je betting exchange?

Klađenje na betting exchange je postalo dosta popularno, zbog činjenice da se kladite protiv drugih igrača, a ne protiv kladionice. Vi birate da li ćete biti kladionica (nudeći kvote za događaj da se drugi klade na njega), ili da se kladite kao normalni igrač (kladite se na događaj za koji su drugi ponudili kvote). Da bih se ovo izvelo potrebno mesto gde će biti svi igrači i sve “kladionice”, berza (bet exchange). Ovo funkcioniše baš kao i berza deonicama (mesto sastanka trgovaca). Online kladionice poseduju software koji će da čuva sve ponude i opklade na jednom mestu i to sređene. Uobičajena terminologija je “lay” ili “sell” ( izložiti ponudu) i “back” (kladiti se). Ako se odlučite da radite kao kladionica, vi ćete izložiti svoju ponudu (lay) na berzu za klađenje (bet exchange) da se drugi klade. Ovo je način na koji kladionice rade. Oni izlože svoje ponude na svojim web sajtovima, za druge, da se klade. Kao što možete očekivati, web sajtovi sa bet exchange mogućnostima, će vam naplatiti određen procenat za uzvrat njihovih usluga. Procenat je promenljiv, ali kao veoma poznat i odlican, Betfair , naplacuje samo 5% na osvojeni iznos (dobitnik mora da plati 5% od svog osvojenog iznosa). Ovo je naravno manje nego što kladionice uzimaju koje rade sa 10-20%.

BETTING EXCHANGE NEŠTO ZA VAS?

Potrudite se da pročitate i razumijete pravila prije nego što počnete da igrate kao kladionica (bookmaker). Ako sanjarite da budete kladionica, onda svakako morate ovo da probate. Takođe dobra stvar je to što ako nećete da igrate kao kladionica, možete se kladiti kao normalan igrač na ponudu nekog drugog igrača. A najbolja stvar je to što na bet exchage dobijate mnogo bolje kvote nego kad ih kladionica daje, zato što na bet exchange-u nema uračunatog mogućeg dobitka (profitmargin).

Terminologija

Lay: igrate kao kladionica, nudite kvote, ali se nadate da će tim na koji nudite kvotu izgubiti. Back (ili buy): kladite se na događaj za koji su drugi ponudili kvote. Ako tim/događaj na koji ste se vi kladili pobedi, dobijate vaš ulog pomnožen sa kvotom koja je ponuđena (minus mala svota koju uzima bet exchange kompanija) Order: Možete dati naredbu u sitem bet exchage-a, da ili ponudite ili da se kladite automatski kad se nađe igrač ili kladionica.

Kako to funkcioniše?

Ako se kladite kod normalne kladionice vi ste pasivna mušterija. Ne možete reći gazdi:” Hoću bolju kvotu na ovu utakmicu da bi se kladio na nju!”. Kladionica ponudi kvotu, i na vama je da je prihvatite i kladite se, i ne prihvatite je. U bet exchange, situacija je slicna, ljudi koji igraju kao kladionica, prezentuju svoje kvote i na vama je da ih prihvatite ili ne. Sajtovi sa softverom za bet exchange porede postojece “lays” i “backs”, i automatski ih porede. Za one koji su upoznati sa berzom deonica, ovo je identično, što zbog velikog broja naredbi za ponudu(lays), što zbog velikog broja naredbi za klađenje (backs) u sitemu, koje čekaju da budu upoređene. Glavna razlika između normalnog klađenja i bet exchange-a, je u tome što možete uneti vašu želju i kada se ona pojavi, vaša opklada će biti obavljena.

Primer: Hocete da odigrate 1 na meč Liverpool – Totenhem, ali jedine kvote su 1.5 i 1.45. Vi hoćete bar 1.6 prije nego što se opkladite na Liverpool za 100 $. Prema tome vi ukucate vašu želju u bazu, i onda ako je neko dao ponudu koja odgovara vašoj želji, opklada će biti izvršena. Sistem isto funkcioniše ako hoćete da igrate kao kladionica. Ako ste sigurni da Liverpool neće pobediti taj meč, vi možete ponuditi kvotu 1.65 za 100$. Kada to ponudite i prihvatite maksimum od 100$, ako Liverpool pobedi vi plaćate 1.65 x ulog , a ako Liverpool zigubi ili odigra nerešeno vi dobijate nečiji ulog. Treba imati na umu da može biti više igrača koji mogu prihvatiti vašu ponudu, sve dok njihov zajednički ulog ne pređe 100$ (odnosno koliko ste prethodno odredili). Ovo znači da ako je neko prihvatio opkladu i uložio 50$, vi možete uložiti maksimalno 50 $ na ovaj meč, ako je igrač koji igra kao kladionica postavio limit od 100$.

Primeri:

– Kladite se na ponuđenu kvotu.  Neko ponudi kvotu 1.5 na pobjedu domaćina na meču Man U – Bradford za maksimum 100$ . Vi odlučite da se kladite (back). Dalje je jednostavna procedura, kao što ste navikli sa bookmakerima. Kliknete na meč, ukucate ulog, i opkladite se. Ako pobedite, morate da platite 5% provizije. Zapamtite, ako želite da se opkladite na Manchester na kvotu 1,5 a imate samo 40$, ne 100$ kao što želi osoba koja je ponudila kvotu, onda će vaša ponuda biti uzeta za 40$, a za ostalih 60$ se može kladiti neko drugi.

– Kladite se na kvotu sa limitom. Hoćete da se opkladite na Manchetser na kvotu 1.6 za 100$. Ponuđene kvote su 1.5 i niže. Ako se neko pojavi i ponudi kvotu 1.6 za 100$ onda će opklada biti potpuna, a ako ponudi istu kvotu za 50$, onda će se napraviti opklada za 50$ a za ostatak ćete se kladiti ako se pojavi još neko ko nudi kvotu 1.6 na Manchester.

– Nudite kvotu. Analizirali ste meč  Juventus – Inter i smatrate da Juventus neće pobediti ovaj meč. Spremni ste da ponudite kvotu 2.0 na Juventus i to za 200$. Morate imati na umu da možete izgubiti 400$, ako Juventus dobije ovaj meč i pored svega… Sada, date ponudu ostalim igračima a oni mogu da je prihvate ili ne. Ako je niko ne prihvati u određenom periodu, možete promijeniti kvotu na 2.10 i vidjeti da li je sada neko zainteresovan. Ako vidite da bi se neko opkladio na kvotu 2.15 za 50 $ na Juventus, vi možete razmotriti vaše opcije. “Mogu li ja da priuštim sebi njegove zahteve? Da li je meni isuviše skupo 2.15 na Juventus, jer sam na početku ponudio 2.0? Ovdje se javlja uzbuđenje kod betting exchang-a. Kada ponudite neku kvotu , vi ste kladionica. Vi odlučujete koju kvotu da ponudite.

— Nudite kvotu sa limitom. Primjetili ste da neko hoće da se kladi na Arsenal protiv Charltona za 50$ na kvotu 1.60. Vi ste razmišljali da ponudite kvotu 1.5 za ulog 100$. Možete npr. odabrati da ponudite kvotu 1.6 za ulog od 20$, jer niste spremni da prihvatite veći ulog od 20$ na tu kvotu. Sada se opklada delimično poklapa sa željom osobe koja je htjela 1.6 na Arsenal za 50$ i vi prihvatate 20 $ od ove osobe. Vi sada možte ponuditi kvotu od 1.5 na Arsenal za ulog od 80$. Zapamtite, u ovoj igri vi birate šta vi hoćete. Sve se svodi na trgovanje i obrtanje!

Ako se tek upoznajete sa ovim vidom klađenja, preporučujem vam Betfair kao vašu početnu tačku. Oni nude veoma dobru uslugu, brzu bazu koju sačinjavaju svi “lays” i “backs” i sve se događa na samom sajtu. Ne morate da saljete faxove, tamo vamo, sve je online.

ZAKLJUCAK:

Ako ste navikli na uobičajan način klađenja, trebaće vam malo vremena da se aklimatizujete na ovaj način klađenja, gdje možete da birate kvote, ili da ponudite kvote. Kako god, ako se upoznate sa ovim načinom klađenja, veoma će vam se svidjeti, i možda ćete zaraditi više novca na ovaj način nego običnim klađenjem. Budite svjesni mogućih velikih gubitika ako niste neke sreće/nepažljivi sa vašom kladioničarskom tvrdnjom (naročito ako igrate kao kladionica). Kao i uvjek, ne rizikujte više nego što možete da priuštite. Ako hoćte da testirate ovaj način klađenja, probajte Betfair koji je najbolji u biznisu za ovaj vid klađenja.

100% bonus na prvu uplatu sve do 100EUR Najbloji betting-exchange servis online

Leave a Comment